Lente1. Een collagequilt. Maart 2021. Hetty Janssen en ik spreken regelmatig een thema af voor een quiltje, ter inspiratie. Thema: Lente.


Tijdens corona hadden een aantal leden van teQStiel een leuk idee, Woord van de Week projectjes. Hierbij benoemt iemand een woord van de week, waarna iedereen dat woord uitwerkt. Dat mocht op welke manier dan ook, geen beperkingen, behalve de tijd. Ik heb mezelf wel wat beperkingen opgelegd, ik wilde graag een serie maken, minimalistischer werken en alleen maar quilts. Aangezien dit mijn laatste seizoen bij teQStiel is, doe ik nog een paar weken mee en daarna ga ik zelf verder. Misschien wel met jou? Als jij ook mee wil doen, stuur dan een berichtje via de contactpagina. Ik kijk er nu al naar uit. 

 

De foto hiernaast is mijn bijdrage bij het woord Elasticiteit. Niet direct een gemakkelijk woord met quilten. Die zijn bij voorkeur niet zo elastisch. Mijn uitwerking verbeeldt het uitrekken van een vorm, de cirkel, tot een ellips, waarna de ellips weer terug schiet in de originele vorm, de cirkel.

 

De volgende was Groei. Ik dacht aan een stip. Veel stippen vormen een lijn. Veel lijnen vormen een vlak.

Verbinding. Stof verbindt alle quilters. Stof is gemaakt van katoen. Katoen bestaat uit cellulose. Cellulose bestaat uit enorm veel cellulosemoleculen. Een groepje moleculen bij elkaar maakt ook een verbinding. De wetenschappelijke manier om cellulose op te schrijven, heb ik gequilt. Mei/juni 2020.


Reflectie.

 

 

Dit is reflectie, ook bekend onder de werknaam Regenplasboom. Het stelt de reflectie voor van bomen in diverse regenplassen. Je ziet altijd maar een stukje van de boom. De stukjes heb ik samengebracht tot 1 boom. Wanneer er iemand langsloopt, beweegt de luchtstroom de plasjes. Dit verstoort het beeld, zoals een reflectie in het water ook verstoord wordt door de wind.


Dit quiltje heb ik gemaakt voor de expositie behorende bij de atelierroute 2019 in de gemeente Sint-Michielsgestel. Het is vrijwel helemaal gequilt met de westaleelinialen. Alleen het blokje met de 5 heb ik Free Hand Free Motion gemaakt. Het thema van de expositie was 5, omdat de atelierroute voor de vijfde keer gehouden werd. Ik heb vijf blokken gemaakt, in vijf kleuren, met vijf kleuren garens. Ook de achterkant is in de zelfde stijl doorgezet. 


Hoe eigentijds wil je het hebben? Dit quiltje is het resultaat van een Westalee cursus, gevolgd bij Fat Quarters in Culemborg. De blokken heb ik daarna geverfd met Procion. De quilt is afgewerkt met facing, in plaats van binding. Februari 2019.


Deze quilt ben ik een paar jaar geleden begonnen bij een workshop met de Keien. De workshop werd gegeven door Marja Vocht. Zij werkt veel met tesselation en M.C. Esscher, zoals je hier wel kunt zien. De vogels zouden nog doorgequilt kunnen worden met staartveren, poten, ogen en snaveldetails maar ik vond de quilt zo af. De quilt heet: Mijn vlucht nog net gehaald. Ik weet eigenlijk niet goed of deze quilt nou bij eigentijds of traditioneel hoort.


Voor het huwelijk van vrienden van mij heb ik dit keer gekozen voor een moderne benadering. Geen Double Weddingring, maar een quiltje met slechts 1 kleurelement. Het hart heb ik met de hand traditioneel geappliqueerd, dat dan weer wel. Gewoon omslaan en met een klein steekje vastzetten. De negatieve ruimte van de quilt heb ik al schrijvend doorgestikt.

Volk op Weg

Een Volk op Weg.

 

Deze quilt zie ik zelf als mijn omslagquilt tussen traditioneel en eigentijds. De achtergrond is tesselation, maar het zijn wel blokken. Over de achtergrond heb ik geverfd, gestempeld en getamponeerd, met acrylverf. Op de achterkant heb ik krantenknipsels bewerkt met matte gel medium. Het geheel heb ik daarna doorgequild, waarbij ik de quiltpatronen het beeld wil laten versterken. 

 

De quilt stelt de vluchtelingenproblematiek voor. De mensfiguren en de boten worden door de golf op een onbekende kust geworpen. Ze weten nog niet of het goed of slecht zal gaan. 

 

Deze quilt heeft bij de Europese Kampioenschappen in Maastricht gehangen. 

Een detail van de achterkant. Op de krantenfoto's staan foto's van bootvluchtelingen. Als schuim op de golf heb ik krantenteksten gebruikt, zoals vluchteling, tragedie, mensenhandel e.d. 

Montemare

Montemare heb ik gemaakt naar aanleiding van een workshop Happy Village van Karen Eckmeier. Deze quilt heeft ook gehangen op de derde tentoonstelling van Schering en Inslag in Woudrichem. Deze quiltwinkel bestaat helaas niet meer.


4-Seizoenen.

Gemaakt tijdens Quilten Speciaal 13. Handgeverfde katoen, acrylverf.

Pi-Bonacci

Pi-Bonacci was mijn eindwerkstuk bij Quilten Speciaal 13. Ik heb hiervoor de gebatikte lappen uit de opleiding gebruikt, waarbij het mijn opdracht was iets te doen met de witte vlekken. Die heb ik opgevuld met borduursel, waarna ik er een pi-symbool van maakte. Ik houd van de reeks van Fibonacci, die heb ik dan ook gebruikt voor de kleurschakeringen en breedtes van de achtergrond. Ook het quiltwerk is Fibonacci.