· 

Satsuma deel 1.

Dit blogbericht staat ook op de website van het Quiltersgilde. Het is hier en daar wel aangepast. Aangezien ik tegenwoordig in de commissie Modern van het Quiltersgilde zit, besloot ik mee te doen met de SAL, de SEW-ALong, van deSatsumaquilt, georganiseerd door het Amerikaanse Modern Quilt Guild. De quilt is ontworpen door  Holly Clarke. Uiteraard wel in mijn eigen kleurkeuze. Ik heb nog nooit meegedaan met iets van het Modern Quilt Guild, dus dit is wel een goede gelegenheid. En ik moet zeggen, het valt helemaal niet tegen, het is erg leuk en er komt ruim voldoende informatie bij. Zelfs als je Engels niet zo goed is, kun je het met de tekeningen in het patroon en de video’s die je per mail ontvangt, prima volgen. Het patroon blijft sowieso langere tijd beschikbaar, dus als je graag die quilt zou willen maken, kun je gewoon bij hun site inloggen, als je tenminste lid bent van het Modern Quilt Guild. Via het Quiltersgilde kun je voor een paar euro ook lid worden van het Modern Quilt Guild, hartstikke handig. Ook via het DutchModern Quilt Guild word je lid van het Amerikaanse MQG.

 

Maar goed, zoals gewoonlijk startte ik te laat. Ik kocht pas stof toen de Sewalong (samen naaien) net was begonnen.  Daarna had ik niet meteen tijd om te gaan tekenen en knippen maar eindelijk kon ik ook aan de gang.  Malletjes van het uitgeprinte patroon overgetrokken op de paternoplaat. Ik maak mijn paternomallen altijd zonder naadtoeslag, dan kan ik later zelf nog bepalen hoe breed ik mijn naadtoeslag wil en of de naadtoeslag in inches of centimeters gaat zijn. Fout 2, met die scherpe puntjes van het holle hoek malletje, is dat niet handig. Fout 2, is je misschien opgevallen, wat was fout 1 dan? Nou, bij het uitgeprinte patroon staat op de pagina met de mallen een controlevierkantje, om te controleren of je printer een inch ook wel precies even groot als een inch uitprint. Nadat ik al een heleboel patroondelen op de stof had getekend, controleerde ik mijn vierkante inch. Bleek mijn printer het dus net iets kleiner uitgeprint te hebben. Op zich geen probleem, want dan zijn al mijn malletjes wat kleiner, en dan past het nog steeds. Maar niet met de vierkanten die je zonder malletjes knipt. Dus moest ik uitrekenen wat mijn printafwijking was. Dat kon ik dan weer controleren aan de hand van het eerste blokje dat ik zou maken. Dus ik gauw aan de slag, haast haast. Één hol hoekje aan een ovaal genaaid. Blijk ik het hoeklapje ondersteboven te hebben genaaid. Fout 3. Uithalen en opnieuw aan elkaar maken. . Strijken en meteen het tweede hoeklapje eraan. Ik heb goed op de kleur gelet, alles goed, hup snel door met nog een aantal kleine blokjes om het eerste grote blok te kunnen maken. Maar eerst natuurlijk de kleine blokjes op maat snijden. Oepsie, fout 4. Dat had per hoeklapje gemoeten, niet pas als ze er al beide aanzitten. Gelukkig heb ik nog 48 kleine blokjes te gaan, nog gelegenheid zat om de rest zonder fouten te doen. Het eerste grote blok is in ieder geval af. Niet perfect maar ach. Als ik aan het eind nog voldoende stof overheb, maak ik het misschien wel opnieuw. Als ik naar deze foto's kijk, zie ik dat de holle hoek stukjes niet goed passen, eigenlijk zouden de punten van de ovaal netjes moeten aansluiten. Dat zal wel komen doordat ik voor de ovaal zelf de naadtoeslag heb aangetekend. Ik naai alles toch gewoon aan elkaar en kijk wel hoe het uitvalt. In het slechtste geval geen mooie top, wel veel geleerd. Ook belangrijk.

 

Ik ga gauw verder werken, hopelijk zonder verdere fouten, en dan kan ik jullie een andere keer de top laten zien. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0