· 

Mélissa Da Costa - Al het blauw van de hemel

Bij dit boek heb ik even goed nagedacht of ik het wel wilde lezen. Het gaat over een jongeman met jong-Alzheimer. Ik heb eigenlijk geen zin in zulke confronterende verhalen. Maar de beschrijving was wel heel interessant. En het was een winactie van Hebban. Ik heb me dus toch maar ingeschreven en ik won nog ook. Blijkt het dus een heel mooi boek te zijn, een dikke aanrader. 

 

Émile, een jongeman van 26, is gediagnosticeerd met jong-Alzheimer. Hij wil zijn familie zijn aftakeling besparen en koopt een camperbusje om een laatste reis te maken, naar de Pyreneeën. Hij plaatst een advertentie voor een reisgeno(o)t(e) en krijgt daar een reactie op van Joanne. Hij pikt haar op op een parkeerplaats en samen vertrekken ze op het avontuur van hun leven. Tijdens hun reis ontmoeten ze bijzondere mensen in bijzondere plaatsen en leren ze elkaar steeds beter kennen. Behalve uiteraard de periodes waarin het geheugen van Émile hem in de steek laat en hij steeds vaker niet meer weet wie Joanne is.

 

Hoewel dit boek alle ingrediënten in zich heeft om een heel treurig verhaal te worden, is het veel meer een boek dat het leven juist intens laat beleven. Joanne leert Émile steeds meer in het nu te leven en steeds beter te genieten van het mooie dat het leven hem biedt. Voor de lezer wordt dat ook heel gemakkelijk gemaakt door de mooie beschrijvingen van de omgeving en de gewone dagelijkse dingen die Émile en Joanne meemaken, zoals het eten van een gebakje.

Het verhaal beschrijft de veranderende relatie van Émile en Joanne maar ook de ontwikkeling van Émile en Joanne zelf.

Het is een verschrikkelijk mooi verhaal over ziekte, dood en verlies maar vooral over levensplezier, genieten van elkaar en de omgeving, openstaan voor anderen, al het mooie dat het leven biedt, naast de narigheid die je erbij krijgt. Zoals Émile het zelf verwoordt: “Binnenkort ga ik sterven en ik heb nog nooit zo’n gemoedsrust gekend. Ik kijk op een andere manier naar mezelf (…) Ik voel dat ik gegroeid ben dankzij deze paar maanden. Ik voel me boven mezelf uitgetild.”

Het boek is vertaald uit het Frans door Anne van der Straaten en Els Dekker en uitgeven door Manteau. De originele titel is: Tout le bleu du ciel. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0