· 

Ulf Kvensler - IJzige val.

 

 

Hier is weer een review van een spannende thriller. Wanneer ze hier een film van zouden maken, weet ik niet of ik die wel zou willen zien. Het boek schuurt tegen horror aan, ik zou die kans als filmmaker niet willen laten liggen en dat zeker wat uitvergroten. Behoorlijk griezelen. 

 

Isak verloor op zesjarige leeftijd zijn moeder en zus bij een woningbrand. Zijn vader Fredrik zag hij daarna nog slechts eemmaal, zes jaar later. Nu neemt zijn vader weer contact met hem op met de mededeling dat hij stervende is en graag nog met hem wil praten. Isak en zijn vriendin Madde gaan uiteindelijk toch maar naar Fredrik, tegen het advies van Isak’s opa in. Al vrij snel na aankomst bevindt Isak zich in een ongemakkelijke spagaat. Wie heeft het werkelijk het beste met hem voor?

Het is een spannende thriller, op punten wat voorspelbaar maar toch zo beschrijvend en meeslepend geschreven dat je door wil blijven lezen, om erachter te kunnen komen of je eigen gevoel inderdaad klopt. Hier en daar schuurt het thrillergenre tegen horror aan, vooral wanneer hij visioenen van zijn zusje heeft.

Het boek is uitgegeven door de Boekerij en vertaald door Yvonne van de Straat. De oorspronkelijke titel is ‘Brandmannen’. Ulf Kvensler heeft eerder al ‘Het hoge noorden’ geschreven. Op de kaft staat een persoon in een rode hoody op een steiger. De persoon kijkt uit over water met bomen op schuin oplopend land aan weerszijden. Links in de verte langs de oever staat een wit huis met een rood dak.

Het verhaal begint met Isak in de gevangenis. Je weet niet precies waarom hij daar zit maar je krijgt wel het gevoel dat het voor iets ernstigs is. Hij denkt terug aan de gebeurtenissen die hebben geleid tot zijn arrestatie. Deze gebeurtenissen worden chronologisch beschreven, met af en toe een korte onderbreking wanneer hij in de gevangenis een gesprekje heeft met zijn verzorger of zijn advocaat.

Het is een confronterend boek, wanneer je jezelf de vraag stelt, hoever jij zou gaan voor geld. Véél geld.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0