· 

Georgia Kaufmann, De Kleermaakster van Parijs.

In dit boek loopt Rosa, de hoofdpersoon, door Parijs en ze ruikt koffie en oeuf-en-cocotte. Blijkbaar een typisch Frans paasontbijtgerecht. Ik had het nog nooit gegeten, dus ik dacht ik zoek het eens op. Heel lekker, in de basis zeer eenvoudig te bereiden en op te leuken met allerlei lekkere toevoegingen. Hier het basisrecept:

 

Creme fraiche en een ei. Je doet een lepel creme fraiche in een klein ovenschaaltje, een ramequin. Je maakt er een kuiltje in en breekt daar voorzichtig het ei in. In de voorverwarmde oven 200 graden, 10-12 minuten, afhankelijk hoe zacht jij je ei wil. Klaar.

 

Een opgeleukte versie:

Lepel creme fraiche in het ovenschaaltje, klein beetje gerookte zalm erbij, kuiltje maken, ei erbij, klein beetje geitenkaas erop, in de voorverwarmde oven 200 graden 10-12 minuten. Klaar.

 

Rosa Kusstatscher groeit op in de Italiaanse Alpen. In de Tweede Wereldoorlog worden er Duitse soldaten in haar dorp ingekwartierd. Haar vader verliest met kaarten steeds hogere bedragen aan de Duitse sergeant. Hij zet zelfs Rosa in. De Duitse sergeant vergrijpt zich aan haar en wanneer Rosa later zwanger blijkt, blijft er voor haar niks anders over dan te vluchten naar Zwitserland. Hier krijgt ze haar zoontje Laurin. Rosa ziet zich na enige tijd genoodzaakt te vertrekken naar Parijs, omdat ze denkt daar sneller in hun onderhoud kan voorzien als kleermaakster. In Parijs komt ze onder de hoede van Dior. Na een paar jaar probeert ze Laurin op te halen maar hij kent haar niet meer en Rosa wil hem niet bij zijn nieuwe gezin losrukken. Ze vertrekt naar Rio de Janeiro, waar ze een kledingimperium opbouwt. Ze breidt haar imperium uit met juwelen en huidverzorging. Hiervoor gaat ze naar New York. Hoewel het haar zakelijk voor de wind gaat, blijft Rosa ongelukkig door het gemis van haar zoon en haar geliefde.

Het boek is geschreven vanuit Rosa, die haar levensverhaal vertelt vlak voor de belangrijkste dag van haar leven. Maar aan wie vertelt ze haar verhaal en wat gaat er die avond precies gebeuren?

Rosa ontwikkelt zich van een onschuldig meisje tot een sterke onafhankelijke vrouw die precies weet wat ze wil en hoe ze dat kan bereiken. Behalve op deze ene avond, de belangrijkste avond van haar leven.   

 

Een historische roman over een powervrouw, die na iedere grote tegenslag vlucht naar een nieuw begin. Een vrouw met een groot hart, loyaal, trouw en vindingrijk. Een vrouw met visie. Een boek  over liefde, verlies, doorzettingsvermogen en veerkracht. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0