· 

Brianna Labuskes - De bibliotheek van verboden boeken.

Een spannend Tweede Wereldoorlog boek over drie vrouwen, waarbij boeken centraal staan.

Het boek speelt zich af in de aanloop naar en tijdens de tweede wereldoorlog. Het start in 1933 wanneer Althea James, een jonge naïeve Amerikaanse schrijfster met Duitse voorouders, op uitnodiging van Goebbels naar Duitsland gaat, om de literaire band tussen de twee landen te verstevigen. Ze wordt er warm ontvangen en deelt in de euforie wanneer Hitler verkozen wordt tot kanselier. Nu zal het weer beter gaan met Duitsland. Diedrich, haar begeleider laat haar Berlijn zien en stelt haar voor aan allerlei belangrijke mensen. Tijdens haar verblijf in Berlijn leert ze ook Deveraux en Hannah kennen, die haar echter een ander Berlijn laten zien. Althea raakt totaal verward. Door haar ontluikende gevoelens voor Hannah, maar vooral wanneer Diedrich, Deveraux en Hannah allemaal beweren dat hun groepering de beste ideeën heeft voor Duitsland en dat de andere groepering bestaat uit monsters. Totdat de boekverbranding plaats vindt. Vele duizenden boeken worden verbrand door uitzinnige studenten. Dit is heiligschennis. Althea gaat gedesillusioneerd terug naar de Verenigde Staten. Hannah ontsnapt aan de Duitsers door naar Parijs te vluchten, waar ze gaat werken bij de bibliotheek voor verboden boeken. Dit zijn de boeken die door het naziregime verboden zijn. Ook in New York is er zo’n bibliotheek voor verboden boeken. Hier zoekt Vivian hulp in haar strijd tegen senator Taft die, in zijn drang naar macht een wetswijziging heeft gelanceerd waardoor er ook in de Verenigde Staten een lijst zou komen van verboden boeken. Boeken die niet meer naar de soldaten overzees gestuurd zouden mogen worden, terwijl die boeken de manschappen juist heel veel steun en afleiding bieden.

Uitgeverij: HarperCollins. Vertaald uit het Engels door Anne Jongeling. Originele titel: The Librarian of burned books. Op de kaft staat een vrouw voor een raam, tussen plafondhoge rekken gevuld met boeken. Door het raam zie je de Eiffeltoren.

De  vrouwen maken allemaal hun eigen ontwikkeling door. Althea wordt ruw wakker geschud wanneer ze als naïeve jonge vrouw plotseling inziet hoe ze met mooie woorden in slaap gesust werd in haar mooie lieve wereldje. Tot ze het boek leest dat Diedrich haar gegeven heeft, het boek dat “haar bij wijze van uitzondering geen enkele veiligheid bood, alleen maar een lelijke afschrikwekkende werkelijkheid”.

Hannah moet leren leven met het verraad dat haar broer zijn leven kostte. Vivan moet haar angst overwinnen om het op te nemen tegen Taft en de zijnen, terwijl het onbegonnen werk lijkt om hem en het congres van de noodzaak van de boekenzendingen te overtuigen.

 

Een historisch verhaal over liefde, vriendschap, verraad, menselijke zwaktes maar ook doorzettingsvermogen. En vooral het belang van boeken voor het menselijke in de maatschappij.

Reactie schrijven

Commentaren: 0