· 

Martha Hall Kelly - Russische Rozen.

Dit is een hele mooie serie, hoewel de schrijfster de boeken voor mijn gevoel verkeerd om geschreven heeft. Het zijn allemaal stand-alone boeken, dus elk boek is helemaal af van zich zelf, maar wanneer je al weet dat je ze allemaal wilt gaan lezen, zou ik ze op chronologische volgorde willen lezen, dus beginnen bij de Zonnebloemzusters, dan de Russische Rozen, daarna de Seringenmeisjes en dan afsluiten met de Gouden Duiven. De Gouden Duiven hoort niet bij de Ferriday-Woolsey trilogie maar is er wel van afgeleid.

 

Het verhaal begint tijdens de eerste wereldoorlog. Eliza Ferriday en Sofia Stresjnajva zijn vriendinnen, ook al woont de ene in de Verenigde Staten en de andere in  Rusland. Op het landgoed van de familie van Sofia woont Varinka Poesjkinski met haar moeder. Zij zijn erg arm en worden onderdrukt door Taras, een jonge man die vroeger in hun huis opgenomen is door de vader van Sofia. Taras heeft enige tijd doorgebracht in de gevangenis, waar zijn humeur en gedrag niet beter van geworden is. Wanneer de bolsjewieken aan de macht komen in Rusland, wordt de familie van Sofia opgesloten in hun landhuis. Varinka kan ontsnappen met Max, het zoontje van Sofia, maar valt toch weer in de klauwen van Taras, die een overtuigd bolsjewiek is. Sofia ontsnapt later ook en gaat achter Varinka en Max aan. Eliza maakt zich ondertussen steeds meer zorgen over Sofia en haar familie, aangezien ze geen post meer van hen ontvangt. In Amerika vangt zij steeds meer gevluchte Russische adel op en haar zorgen worden steeds groter.

Het boek is uitgegeven door Ambo|Anthos en vertaald vanuit het Engels door Iris Bol en Marcel Rouwé. Oorspronkelijke titel: Lost Roses.

Op de kaft staan twee dames, op de rug gezien. Tussen hen in zie je de Eiffeltoren.

De titel wordt verklaard door de roos die Sofia meeneemt uit de vernielde kas van haar landgoed. Deze neemt ze haar hele reis mee. De roos staat voor ontheemde Russen.

Varinka zit in diverse situaties waarbij het gevaar uit verschillende hoeken komt. Zij moet zien te overleven door zich steeds aan te passen en ze wil Max beschermen. Zij ziet zichzelf als de beste moeder voor Max.

Eliza moet zich over het verdriet van het verlies van haar echtgenoot heenzetten, haar schuldgevoel een plek leren geven en weer leren open te staan voor haar dochter.

Sofia moet allerlei ontberingen doorstaan in de zoektocht naar Max, terwijl ze ook het verdriet van het verlies van haar familie moet zien te verwerken.   

Het verhaal gaat beurtelings over de drie vrouwen terwijl de gebeurtenissen zich chronologisch afspelen. Het geheel leest gemakkelijk weg en levert een geloofwaardige  historische roman op over drie sterke vrouwen in een moeilijke tijd.

Kortom: Historisch, spannend, boeiend, mooie karakterontwikkelingen, goede plotwendingen. Een volledige leeservaring.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0