· 

Lina Bengtsdotter - Spelen met vuur.

Spelen met vuur, je zal het mij niet gauw zien doen. Ik ben erg voorzichtig ingesteld en ik houd niet van open vuur. Maar ik lees daar wel graag over en dit boek is geen uitzondering. Een dikke aanrader als je van thrillers houdt. Ook als je niet goed tegen bloed kan, is dit toch een superboek.

 

Het verhaal gaat over Vega Silver, die gebeld wordt Katja Rainen, haar jeugdvriendin van wie ze al vele jaren niets heeft gehoord. Katja is verward en in paniek en vraagt of Vega onmiddellijk wil komen. Samen hebben ze een geheim en Katja kan het geheim ineens niet langer bewaren. Vega stapt in de trein, gaat naar het dorpje waar ze opgroeiden en kan Katja nergens vinden. Niemand heeft haar de afgelopen dagen nog gezien. Vega gaat op onderzoek uit. Om de verdwijning van Katja op te kunnen lossen, moet ze ook de verdwijning van een meisje van jaren geleden oplossen. Lukt haar dit, zonder hun eigen geheim te moeten prijsgeven?

 

Het boek is uitgegeven door HarperCollins en vertaald door Bianca Cornelissen. De originele titel is: Lågorna.

De kaft heeft een donkere achtergrond met daarop een foto van een ontvlammende lucifer, waar rook omheen kringelt. De foto is ondersteboven afgedrukt. Zo komt in de kaft ook de titel, spelen met vuur, weer terug. De titel slaat op het gedrag van Katja, maar natuurlijk ook letterlijk, op het in brand gestoken huis.

 

Het is een hele spannende thriller waar maar weinig bloed vergoten wordt. Sofia is verdwenen en waarschijnlijk dood maar dat is niet zeker. Katja is verdwenen, hopelijk niet dood maar ook dat is onbekend. Er is iets gebeurd met Atle Berggren, een leraar van Vega en Katja, maar wat precies, blijft ook lang onbekend. Al deze onzekerheden maken het boek zeer boeiend.

In het verhaal spelen eigenlijk 3 belangrijke verhalen door elkaar. De verdwijning van Sofia, het brandende huis en de verdwijning van Katja. In het begin wordt beschreven hoe Vega en Katja in hun jeugd brand stichten bij een huis. Dan maakt het verhaal een sprong naar de huidige tijd, waarbij Vega in de trein zit naar haar geboortedorp, met een manuscript op schoot. Dat is het boek dat ze al jarenlang aan het schrijven is, “Het Vuur”. Hierin worden de gebeurtenissen rond het brandende huis verteld. De hoofdstukken van “Het Vuur” worden afgewisseld met de hoofdstukken in de tegenwoordige tijd, waardoor je steeds meer informatie krijgt over de drie gebeurtenissen.

 

Er komen veel personages voor in het boek, waarvan een aantal als jongere en als oudere en een aantal als kind en als volwassene. Dat is in het begin verwarrend. Ook omdat Vega en Katja hun ouders met de voornaam aanspreken. Dan is het niet altijd meteen duidelijk met welke generatie en dus met welke gebeurtenis je te maken hebt.

De belangrijkste personen met hun familie:

Vega Silver, dochter van Cecilia en John. Partner van Frank, moeder van Valter.

Katja Rainen, dochter van Kristina en Tony, zus van Danny en Samuel. Moeder van Stella.

Sofia, verdwenen meisje, zus van Kristina.

Jack Linder, jeugdvriend van Vega en Katja.

Atle Berggren, leraar van Vega en Katja. Hij zorgt ervoor dat Vega gaat schrijven.

 

Vega ondergaat de meeste persoonlijke ontwikkeling. Zij moet haar eigen verleden helemaal onder onder ogen zien. Tot nu toe heeft ze dat nooit helemaal gedaan, waardoor haar boek ook nooit echt af kwam. Doordat ze het gevoel heeft dat de verdwijning van Katja met de verdwijning van Sofia te maken heeft, moet het hele dorp eigenlijk ook een ontwikkeling doormaken, als het Vega lukt om beide mysteries op te lossen. Het maakt dit boek tot een extra mooi boek, omdat het plot heel goed in elkaar zit en de personages ook ontwikkelingen doormaken, de een meer dan de ander.

 

Het boek is vanuit Vega in de ik-persoon geschreven. Dat maakt het geheel heel indringend, je voelt echt haar angst om weer terug te gaan naar het dorp, naar haar verleden. Ze moet haar eigen handelingen onder ogen zien maar ook dingen die haar zijn overkomen en personen terugzien die ze nooit meer had willen zien of spreken.

Dat het hele boek in de tegenwoordige tijd is geschreven, maakt alle gebeurtenissen extra heftig. Je bent zelf overal bij, je ziet, proeft, en ruikt wat Vega ook meemaakt.

 

Het verhaal speelt zich af in het dorpje Silverbro en omgeving, drieëneenhalf uur van Stockholm.

 

Fragment: (…) maar al was het moeilijk we zouden ons eigen pad volgen. Hoe dichtbegroeid en kronkeling het ook was, we zouden nooit opgeven of van richting veranderen. We zouden onze weg vervolgen.

 

Kortom: Spanning, verlies, verdwijningen, schuldgevoel, vriendschap, zelfvertrouwen, eigenheid.

 

 

Meer boeken van dezelfde schrijfster: De vrouw die terug moest, De kinderen die het bos in gingen, De man die een vreemde was.

Reactie schrijven

Commentaren: 0