· 

Ann Napolitano - Je bent prachtig.

Dit boek las ik voor de readshop. Ik dacht in de winkel al meteen dat het niet echt mijn genre was en dat klopte ook. Het gaat over de onderlinge relaties tussen de dames en William. Ondanks dat dat niet mijn favoriete genre is, is het wel een erg mooi boek. Het duurde even (best lang, eigenlijk) voor ik in het verhaal zal maar het was wel echt de moeite waard. Tijdens mijn quiltweekend was ik even bang dat ik mijn ereader vergeten had, dus had ik dit boek ook naar mijn slaapkamer meegenomen, maar ik had gelukkig wel gewoon mijn ereader ook bij me. 

 

Het verhaal:

De vier  zussen Padavano zijn erg hecht. Ze komen uit een liefdevol gezin. Dan ontmoet Julia, de oudste zus, William Waters. William komt uit een getraumatiseerd gezin, waarin zijn ouders nooit enige liefde richting hem hebben laten zien. Ze zagen hem sowieso liever niet.

Julia en William trouwen en krijgen een dochter, Alice. Dan komen de trauma’s uit Williams jeugd boven. Hij verlaat Julia en Alice en doet een poging tot zelfdoding. Sylvie, de tweede zus, maakt zich veel zorgen om William en bezoekt hem dagelijks in het ziekenhuis. Julia vertrekt met Alice naar New York. Sylvie en William worden verliefd en gaan trouwen. Zorgt dit huwelijk voor een splijtzwam in de hechte zusterband, of komen ze er alle vier overheen?

Over het boek:

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, vertaald door Maya Denneman.

De kaft: Een portret van 1 van de zussen, door Cecelia.

De hoofdstukken zijn steeds vanuit 1 van de hoofdpersonen geschreven, William, Julia, Sylvie, Alice. Het hele boek wordt door een alwetende verteller verteld. Er wordt per persoon steeds een bepaald tijdsverloop beschreven. De tijdsverlopen overlappen steeds een beetje, maar blijven ook voortgaan in de tijd.

Over het verhaal.

Het verhaal komt traag op gang en wordt naar het eind toe steeds mooier. Het eind is heel indrukwekkend en raakt je in het hart.

De meeste personages, niet alleen de hoofdpersonen, maken een ontwikkeling door. Dat maakt het een heel mooi verhaal, maar ook wat traag om te lezen, vooral aan het begin. Dit stroperige begin is wel noodzakelijk om de karakters hun ontwikkeling te kunnen laten doormaken.

Het is een verhaal over de sterke band tussen zussen en moeders en dochters. Bij elk verlies van een persoon, komt er ook een band met een persoon bij. Heel erg mooi.

 

Kortom: indrukwekkend, familiebanden, relaties, schrijnend, droevig, hoopvol.

Reactie schrijven

Commentaren: 0