· 

Martha Hall Kelly - Seringenmeisjes

Je zou nu kunnen denken: "Wat een rare foto". En dan heb je natuurlijk helemaal gelijk. Ik heb dit boek als E-boek gelezen. Dus de foto is van mijn e-reader, bij onze Toscaanse jasmijn. Dat is inderdaad niet hetzelfde als een sering. Maar wanneer je Toscaanse sering googled, kom je uit bij de Toscaanse Jasmijn. Dus plaats ik toch deze foto. De sering en de jasmijn bloeien nu toch allebei nog niet.

Ik wilde dit boek lezen omdat ik onlangs De Gouden Duiven van dezelfde schrijfster gelezen had. Dat vond ik een heel mooi boek, waarna ik meer van die schrijfster wilde lezen. 

 

En dan nu eindelijk, de review.

 

Een historisch roman die zich afspeelt tijdens en na de tweede Wereldoorlog, gebaseerd op waargebeurde feiten en echte mensen. Het boek gaat over drie vrouwen die elk op een andere manier de oorlog en de gevolgen daarvan meemaken.

 

Het verhaal.

Kasia, een Poolse jonge vrouw die in het Poolse verzet zit. Zij wordt gearresteerd en omdat haar zus en moeder op dat moment bij haar zijn, worden zij ook opgepakt. Ze belanden in Ravensbrück, een specifiek vrouwenkamp in Duitsland. Kasia en haar zus Zuzanna worden hier onderworpen aan allerlei medische experimenten. Ze worden daardoor samen met nog vele andere vrouwen, konijnen genoemd omdat ze als proefkonijnen zijn gebruikt en na de experimenten niet meer gewoon konden lopen.

Herta, is en Duitse vrouw die net afgestudeerd als dermatologisch arts. Door haar sekse  wordt nergens als arts aangenomen, ondanks haar diploma. Dan krijgt ze de kans om als een volwaardig arts, in een kliniek in een werkkamp voor vrouwen te werken. Dit blijkt Ravensbrück te zijn. Zij voert experimentele operaties uit.

Caroline is een Amerikaanse vrouw ,die via haar werk voor de Franse ambassade noodpakketten opstuurt naar Frankrijk. Na de oorlog komt zij in aanraking met een overlevende van de Konijnen. Ze zet alles op alles om gerechtigheid en waar mogelijk hersteloperaties voor de Konijnen voor elkaar te krijgen.

Zo komen de verhaallijnen van Kasia, Herta en Caroline bij elkaar.

 

Over het boek.

Het is het eerste deel van een trilogie, de Woolsey-Ferridaytrilogie. De andere delen zijn: Russische Rozen en Zonnebloemzussen. De Gouden Duiven is ook een boek van Martha Hall Kelly en belicht weer een ander stukje uit de Tweede Wereldoorlog. Er zitten duidelijke raaklijnen tussen de boeken. Heel knap uitgewerkt. De boeken zijn los van elkaar goed te lezen maar achteraf gezien had ik toch graag eerst de Seringenmeisjes gelezen en daarna pas de Gouden Duiven.

De titel van het boek wordt pas aan het eind van het boek echt duidelijk.

Uitgeverij: Ambo/Anthos uitgevers.

 

De personages.

Kasia ontwikkelt zich van onbezorgde puber naar getraumatiseerde, maar zeer sterke, vastberaden vrouw. Lukt het haar om ook haar laatste trauma goed te verwerken en daarmee de echtgenote en de moeder te worden die ze zo graag wil zijn?

Bij Herta is het vooral interessant om te lezen hoe zij door omstandigheden niet meer weg kan bij Ravensbrück en daarna echt gaat geloven in de redenen voor de experimentele operaties.

Caroline ontwikkelt zich van iemand die zich steeds in een soort slachtofferrol plaatst (op het gebied van de liefde) naar iemand die met doorzettingsvermogen en daadkracht het onmogelijke voor elkaar krijgt en zo heel veel goeds doet voor anderen.

 

Kortom: Spannend, schrijnend, ondanks alles toch een vleug romantiek, vol ontberingen maar nog voller met hoop.

Dit boek blijft nog lang in mij nagalmen, samen met de Gouden Duiven.

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0