· 

Improv algemeen.

Laat ik eerst wat uitleggen over improv quilten. Improv is een afkorting van improvisatie. Het wil zeggen dat je een quilt maakt, zonder duidelijk vooropgezet plan. Je improviseert gaandeweg. Dat wil niet zeggen dat je helemaal in het wilde weg maar wat doet. Je kunt beginnen door al een bepaald pakket aan kleuren en stoffen te kiezen. In dit geval had ik een grote blauwgroene lap waar ik wat mee wilde doen, maar waar ik echt geen idee bij had wat je met zo'n lap nou zou kunnen. Ik heb er kleuren bij gepakt die ik er zelf leuk bij vind. Dus groen(ig) en paars/roze. Normaal gesproken wordt er als achtergrond kleur vaak wit of zwart of grijs gekozen. Logisch, daar komen de meeste kleuren ook beter op uit, maar ja, ik had die blauwgroene lap nou eenmaal. En ik ben eigenwijs en hardleers. Dus ging ik aan de gang. Eerst wat rechte stroken gesneden, in diverse diktes, uit de achtergrond en 1 contrastkleur. Aan elkaar genaaid en voila, het eerste blok is al af. Ik hoef me niet druk te maken over afmetingen, dat komt allemaal op het eind wel. Nu ga ik gewoon lekker snijden, naaien, snijden, naaien, heerlijk aan de gang, alles is goed. Lekker improviseren, dus. Voor een volgend blok een herhaling van zetten. Dus weer stroken gesneden uit de achtergrond maar nu gecombineerd met een andere contrastkleur. Dat blok weer 1 of 2 keer doorsnijden, beetje draaien en weer aan elkaar naaien. Kei leuk. Zo zijn er een heleboel mogelijkheden. In deze quilt heb ik veel sampler blokken gemaakt en maar weinig herhalingsblokken, omdat ik deze quilt wilde gebruiken in mijn eerste zelf georganiseerde quiltweekend. Na het samenstellen van al die blokken wil ik kijken hoe ik er een enigszins leuk geheel van kan maken. Ik heb dus lekker zitten schuiven en puzzelen met de blokken. 

Ik heb gekeken naar kleur en vorm in de blokken. Uiteindelijk wil ik de blokken aan elkaar laten passen door er stukken van de achtergrondstof aan toe te voegen. Ook vind ik dat er nog 2 gewone blokken missen, die wil ik nog bijmaken. En dan aan de gang. Alles aan elkaar naaien. Heb jij een voorkeur voor 1 van bovenstaande composities? Tips of andere opmerkingen? Of misschien een totaal andere compositie? 

Reactie schrijven

Commentaren: 0