· 

Westalee project twee.

De afgelopen jaren heb ik bij mijn twee quiltclubs een aantal verjaardagslapjes mogen ontvangen. Hiervan  wil ik een quilt maken met de Westaleerulers. Helaas staat mijn naald niet mooi in het midden van het rulervoetje. Ik probeer dus of ik die afwijking kan opheffen door niet precies op de hulplijnen te richten, maar net erlangs. Dat ga ik proberen door diverse malen hetzelfde patroontje te maken. Hierbij de eerste twee. Ik heb per ongeluk ook nog iets bijkomends geleerd. Ken je dat, dat er bij diverse producten die je gebruikt, zoals verdwijnstiften, dat je dat eerst op een klein stukje stof moet uitproberen? Ik heb 1 keer mijn frictiepen uitgetest. Het werkte als een tierelier. (Een frictiepen is een pen waarvan de inkt verdwijnt wanneer je er over strijkt. Frictie =wrijving=warmte.) De lapjes daarna heb ik dus niet meer getest, het werkte. Ik heb ook een vriendin die ooit een verdwijnstift had gebruikt, waarbij de inkt van de pen een chemische reactie met de stof was aangegaan. Aangezien haar lijnen daarna doorgequilt werden, misstond het niet eens echt. Maar ik had geen quiltlijnen getekend, alleen de hulplijnen. Om de ruler op te richten. En op mijn donkere lapje zag je ze bijna niet, die hulplijnen. Maar toen zette ik de strijkbout erop. De felwitte hulplijnen gloeiden me meteen tegemoet. Beetje jammer.  Ik heb het quiltwerk uitgehaald en het lapje omgedraaid. Dat kon gelukkig bij dit lapje. Ik heb met Willeke van Fat Quarters geappt om te vragen of er een oplossing voor was. Die verwachtte ik niet, maar toch, niet geschoten is altijd mis, toch? Geheel volgens verwachting had zij ook geen oplossing. Het blijkt dat deze pennen altijd een chemische verbinding met de stof aangaan, maar dat je dat op lichte lapjes niet of nauwelijks ziet. Voor de donkere lapjes grijp ik dan toch maar weer terug op mijn oude vertrouwde sewline. Maar die frictiepennen op lichte lapjes zijn toch wel mooi. Ik vrees nu wel een beetje voor het gebruik op langere termijn. Valt de stof eerder uit elkaar? Maar goed, stel dat mijn quilt dan geen 100 jaar, maar 60 jaar wordt, dat maakt toch ook niet uit? De kans dat ik dat zelf meemaak is vrij gering. Dus ga ik de combi gebruiken en voortaan bij medium lapjes toch echt even testen. Met strijkijzer.

Ik heb een hoekje omgeslagen van de top, zodat je de witte lijn kun zien.

Reactie schrijven

Commentaren: 0