· 

Modern Huwelijksquiltje.

Voor het huwelijk van mijn vrienden wil ik natuurlijk een quilt maken. Ik heb dit keer gekozen voor een moderne insteek om het huwelijksquiltje te maken. De Double Weddingring heb ik al zo vaak gemaakt, bovendien had ik mijzelf voorgenomen eens een modern quiltje te maken. Een perfecte gelegenheid om beiden te combineren. Ik heb gekozen voor het gebruik van slechts 1 kleurelement. Het hart heb ik op traditionele wijze geappliqueerd. Gewoon, naadtoeslag omslaan, rijgen en dan met een klein steekje vastzetten. De negatieve ruimte van de quilt heb ik al schrijvend freemotion doorgequilt, met het gedicht dat op hun trouwkaart staat. Ik denk dat mijn penvriendinnen vroeger wel blij geweest zouden zijn als ik met een pen net zo leesbaar had kunnen schrijven als met mijn naaimachine. Hmmm, zou ik daarom geen penvriendinnen meer hebben? Het is allemaal email tegenwoordig. Wel zo makkelijk te lezen. Dat dan weer wel.

Dit is een detail van de tekst. Ik heb de afwerking van de quilt wel weer traditioneel gemaakt, de bekende binding. Dat vind ik gewoon het mooist. 

Iets anders moois zag ik op de bruiloft. De bruid komt uit Indonesie en zij behoort tot een kleine bevolkingsgroep (Batak) waar een hele speciale ceremonie is voor onder andere huwelijken. Hierbij wordt een handgeweven doek (Ulos) om het echtpaar gedrapeerd. Dit symboliseert het samen 1 worden. En dan geldt dat niet alleen voor het echtpaar, maar voor beide families. Op die manier wordt ook onderlinge vrede tussen families gewaarborgd. Hun woord voor liefhebben en vrede is dan ook hetzelfde woord. Heel mooi, vind ik. Er zijn diverse soorten Ulos, voor alle belangrijke momenten in het leven, van de geboorte tot en met de dood. Ik had nog nooit van een Ulos gehoord, ik ben blij dat ik bij de ceremonie was en een aantal Ulos heb mogen bekijken. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0