· 

Kleuronderzoek met Gelato's.

Het borduren lijkt niet het gewenste effect op te leveren, dus ben ik met gelato's aan de gang gegaan. Dat zijn een soort verfkrijtjes in een soort lipstickhoudertje. Je kunt ze dus gemakkelijk op en neer draaien en je krijgt geen vieze vingers. Ze zeggen dat je ze kunt mengen. Het werkt vooral goed op papier en andere materialen. Stof wordt daarbij niet genoemd, maar volgens de verkoper kan dat wel. Ik had ze al eens direct op stof geprobeerd maar dat blijft afgeven. Voor deze methode heb ik er gesso onder gedaan, dat heb ik uit een artikel van Quilting Arts. (Quilting Arts, february/march 2018, Painted Quilt Canvases, door Nanette S. Zeller.)  Op de gesso droogt het wel goed. Maar ik sla een paar stappen over. Ik heb een achtergrondlap gepakt, daaroverheen de vulling (ik gebruik het liefst katoenen vulling), daarop een wit lapje, daaroverheen diverse willekeurige lapjes. Dit komt uit hetzelfde artikel van Quilting Arts. In het artikel stond dat je de witte lap helemaal vol moest leggen, maar dat leek me een beetje overdreven. Met hier en daar een lapje krijg je volgens mij meer structuureffect. Helemaal vol valt dat niet meer op, denk ik. Daarna heb ik de sandwich gequilt, gewoon met een overall wolkenmeanderpatroon. Dit patroon gebruik ik graag.

Het roze en  het lila zijn de achterkantjes. De middelste foto is het tweede werkje, hierbij heb ik een motiefje gequilt. Dat is op de achterkant beter te zien.

Daarna heb ik de voorkanten met gesso ingesmeerd. In het eerder genoemde artikel stond twee lagen maar ook hier ben ik weer eigenwijs en lijkt 1 laag mij voldoende. 2 lagen zullen wel dekkend zijn en dat wil ik juist niet, ik wil dat de onderliggende lapjes nog een beetje zichtbaar zijn. Anders hoef je die er niet onder te stoppen.

Hier heb ik een landschapje van gemaakt. De kleuren mengden niet zo goed als ik verwachtte. Ze vloeien niet in elkaar over. Wanneer ik kleuren op elkaar aanbreng, wordt het wel mooi, maar het blijven twee kleuren, ze vormen niet een nieuwe kleur, maar je ziet de ene kleur door de andere. Een soort transparantie dus. Mooi, maar niet wat ik bedoelde. Bij de foto hieronder ben ik vooral blij met het doorschijnen van de onderliggende lapjes. Uiteindelijk vind ik de structuur dus niet perse het grootste voordeel van de toegevoegde lapjes, maar het doorschijnen ervan. Ik wil mijn "canvas"nog steeds niet helemaal vol leggen maar iets meer dan nu vind ik wel leuk. En misschien iets minder willekeurig maar met meer oog voor het detail later.

Reactie schrijven

Commentaren: 0