· 

Expositie Sean Scully

Ik ben weer naar De Pont in Tilburg geweest. Dit keer omdat er een expositie van Sean Scully is. Hij is ook geintrigeerd door lijnen. Hij schildert laag op laag, waardoor de kleuren soms een beetje "viezig" worden. Bij de overgangen zie je de diverse kleuren, dat maakt het heel levendig, ook al zijn het gewoon stroken.  

 

Dit schilderij komt uit de serie Doric, waarvoor hij geinspireerd is door Griekse tempels. De schilderijen zijn opgebouwd uit een verhoudig 2-3. Het schilderij is eigenlijk een soort triptiek, het zit in drie delen in aluminium vakken tegen elkaar. 

Sean Scully houdt zelf veel van het verschil tussen de harde lijnen van de aluminiumvakken en de zachte lijnen van de geverfde blokken, zoals je op deze detailfoto goed kunt zien. 

Van de Landlines vind ik vooral de overgangen van de kleuren mooi, waarbij er zoveel kleuren op een klein plekje zitten, zoals in het detail van de linker foto. Ik ben nu bezig met het bedenken hoe ik zo'n soort effect met stof kan krijgen. Organza vind ik te makkelijk, maar misschien met garen? Als een soort kruising van dit en pointilisme? De raderen draaien. Ik heb mijn vorm voor de komende tijd al gevonden. 

 

Sean Scully heeft nog veel meer geschilderd, maar mij spreekt vooral het bovenstaande aan. De serie met zijn kind op het strand is ook interessant, maar voor mij (nog) niet inspirerend. Eerst die lijnen, dan kijk ik weer verder.

Reactie schrijven

Commentaren: 0