· 

Gorcums Museum.

Nog tot 9 september is de expositie " "Voor de draad ermee!" De kunst van het borduren" te zien in het Gorcums museum. Ik ben vandaag geweest. De expositie is grofweg in drie gedeelten ingedeeld, 1 zaal met merklappen, de tussenzaal met ethnisch borduurwerk en 1 zaal met mixed media borduren. 

 

In de zaal met merklappen zijn antieke merklappen te bewonderen, maar ook hedendaagse merklappen, vooral met het wedstrijdthema "Hollands Glorie" naar aanleiding van het 30-jarig bestaan van Merk-waardig. De hedendaagse merklappen zitten vol met zelfontworpen patronen. Hoe langer je kijkt, hoe meer verrassende details dat je ziet. Hier moet je echt even de tijd voor nemen. 

Er hangen ook een aantal borduurwerken van Rob Scholten, passend bij het thema van Merk-waardig.

 

In de tussenzaal ethnisch borduurwerk van over de hele wereld, van wandversiering tot kleding tot gebruiksvoorwerp of accessoire.

 

In de zaal met mixed media borduren hangen werken die bij mij meer emotie oproepen dan de merklappen, maar daar vind ik niet alles even mooi. Het mooiste bij de mixed media vind ik de werken van Karola Pezarro, vooral haar Cordon Umbilical (Navelstreng). Het werk van Malou Busser sprak me wel aan maar ik wist eerst niet of ik het echt mooi vond of niet. Toen ik er niet meer met mijn neus bovenop stond maar van wat meer afstand het effect van haar mixed media op me in kon laten werken, vond ik het zeker weten heel mooi.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0